Faceți căutări pe acest blog

marți, 17 ianuarie 2012

Ce poate face cooperarea sau Invitatie la seminar

In sfârşit  Transition Towns  ajunge si în Bucureşti. Dar a ajuns pentru că un grup de tineri entuziaşti si plini de iniţiativă s-au ocupat de asta. Partea frumoasă este că acest grup de tineri a făcut totul fără a avea un lider, un sef sau un coordonator. S-au coordonat singuri, unii pe altii, cu ajutorul unor instrumente simple cum ar fi Facebook sau Google. Şi-au împărţit ad-hoc sarcinile, fiecare avand back-up din partea a cel putin unui alt coleg. Unii chiar s-au întrecut în a rezolva probleme importante cum ar fi găsirea şi rezervarea unei săli, dotare sală, creare mesaj de comunicare, creare flyer sau poster pentru impact vizual, etc, etc.
Si cel mai frumos au cooperat când au creat posterul. Cuvintele sunt de prisos. Cred ca cel mai bine ar fi sa las imaginile sa vorbească.

prima versiune de flyer



A doua versiune de flyer cu silueta unui oraşel în background




Apoi a venit acest desen frumos, făcut de o mână talentată, cu acuarele



Iar flyerul s-a transformat în poster


Cine vrea să cunoască niste oameni asa de creativi si talentati si capabili sa coopereze şi să aibe iniţiative fără un lider? Haideţi duminică 22 decembrie 2012, începând cu ora 10:00, la sediul Fit For Life din din Str. General Alexandru Radovici, nr. 17, sector 2, Bucuresti (zona Obor - Lizeanu), pentru o întâlnire mai putin formala despre viitorul concret si imediat al comunitatilor locale.

Mai multe detalii pe FaceBook

duminică, 1 ianuarie 2012

Moş Crăciun fără voie

Shareconomy înseamnă să împarţi ceea ce îţi prisoseşte cu cei care au nevoie de acelele bunuri sau servicii. Înseamnă să dăruieşti şi să nu aştepţi recompensă din partea celui căruia îi dăruieşti. Poţi aştepta să primeşti şi tu la rândul tău altceva de la altcineva, atunci când ai nevoie. Altii au numit acest concept gift economy şi este ceva normal intr-o comunitate bine sudată sau într-o familie.
Cu toate acestea există multi oameni care sunt reticenti când aud această idee de a dărui, de a da de la ei fără să primească o recompensă imediată, fără să socotească sau să ţină o evidenţă clară cât au dat, cui au dat şi cât li s-ar cuveni pentru aceste fapte. Cum să dea ei ceva gratis? Cum să renunte la privilegiul de a-si impune propria vointa celorlalti? Ce, lor le dă cineva ceva pe gratis? Ha! Auzi ce prostie, să dăruiesti, dar ce eu sunt Moş Crăciun?
Pai, cam eşti Moş Crăciun, fie că vrei, fie că nu vrei. Mai mult fie că nu vrei. Dacă eşti salariat, îţi donezi cam 90% din efortul tău altora, fără să vrei şi fără să îţi dai seama. Nu mă crezi? Păi ia gândeşte-te cât cheltuieşte firma care te-a angajat cu impozitul pe venitul tău, contribuţii la asigurări sociale, sănătate şi altele.
Ce se întâmplă cu acei bani?
O parte din ei sunt cheltuiti pentru a instrui (a se citi spăla pe creier) si echipa oameni care să omoare alţi oameni în războaie stupide:


O altă parte sunt folosiţi pentru a construi drumuri, poduri, monumente şi alte edificii menite să susţină ceea ce numim stat, o entitate care din când în când trimite nişte oameni bine "instruiţi" ca să omoare alti oameni poate la fel de bine "instruiţi".
Evident că mai beneficiezi şi tu de cadouri, poti folosi acele drumuri ca să evadezi la munte, la mare sau într-o ţară străină ca să mai uiţi de şeful idiot şi de jobul stresant. Asta e bonus pentru ca tu să fi cuminte şi să dăruieşti în continuare din timpul tău pentru proiectele cu adevărat "importante", cum ar fi Catedrala Mântuirii Neamului sau alte proiecte megalomanice si fără rost, de fapt nu sunt fără rost sunt făcute pentru ca Georgel să spună "oaaaaa" şi să danseze cum îi cântă cei care au puterea, fără să îşi pună prea multe întrebări existenţiale. Sunt făcute cu scopul de a manipula oamenii.

O altă parte din bani sunt folosiţi pentru a întreţine parazitismul social.



Cei bogaţi şi puternici au nevoie de oameni care să fie amărâţi sau de cei care trăiesc pe spinarea altora, au nevoie de exemple negative, de grupuri infractionale care să stârnească teama si indignarea oamenilor obisnuiti. Au nevoie de toate astea pentru a mentine un aparat de coercitie si punitie menit să controleze toti oamenii.
E drept că primesti şi tu cadouri. Ai parte de tratamente gratuite la spital, asta doar daca nu suferi de vreo boală rară. Atunci trebuie să dai anunturi pe facebook sau să apari la TV si să ceri donatii, pentru că până şi medicina este o afacere, iar dacă vrei sa fi sănătos trebuie să plătesti.
Si asta nu e tot. Patronul tău tocmai şi-a luat o maşină nouă? De 50000 euroi? Pleacă în concediu în Tahiti sau in Dubai? I-a luat amantei sale o blană? Ghici cine a plătit pentru ele? Exact Moş Crăciun, adică tu! Tu, când ai semnat contractul de muncă, ai acceptat să îi donezi o mare parte din munca ta patronului, doar pentru că el are puterea. El detine mijloacele de productie şi pentru că trăim într-o lume în care cei care au mai mult fac legea, ai înghiţit găluşca, pentru că n-ai ce să faci.
Deci chiar înainte de a primi banii pentru munca prestată de tine, recompensa din partea societăţii pentru serviciile aduse, ai făcut deja cadouri poate chiar jumătate din munca ta, cadouri care au avut destinatiile descrise mai sus şi multe altele. E drept că o parte din ele se întorc şi la tine. Beneficiezi şi tu de aceste cadouri, dar de cele mai multe ori nu ai nevoie de ele, iar când ai nevoie trebuie să plăteşti suplimentar.
Şi mai ştii ceva? Atunci cânt îţi cumperi produse sau servicii, fii sigur că o mare parte din banii plătiţi ajung tot pe acele destinaţii, sub formă de dobânzi, TVA, impozit pe profit, accize, profit, etc. Doar o mică parte din bani ajung la cei care chiar au prestat efectiv serviciile respective pentru ca tu să ai acces la acele produse şi servicii.
În concluzie, eşti Moş Crăciun chiar în acest moment. Dăruieşti o mare parte din timpul tău altora, pentru a primi ceea ce ai nevoie. Primeşti şi tu la rândul tău chestii pe care nu le plăteşti direct, dar de cele mai multe ori sunt chestii inutile, iar când sunt utile, constaţi că trebuie să plăteşti în plus. Problema este că în acest moment nu tu hotărăşti cine beneficiază de darurile tale. Eşti un Moş Crăciun fără voie. Alţii hotărăsc pentru cine, unde ajunge surplusul tău de energie. Eşti un Moş Crăciun manipulat.
Shareconomy îţi propune să îţi iei destinul în propriile mâini şi să hotărăşti chiar tu cui dăruieşti, când dăruieşti şi cât dăruieşti. Nu se poate face dintr-o dată, dar cu puţină imaginaţie şi creativitate, cu dedicare şi încredere, cu puţin efort şi perseverenţă poţi face ca din cele 90% din munca ta, o parte tot mai mare să meargă către destinaţii alese de tine.
Si asta nu e doar un moft, ca să dăruiesti tu cui vrei, doar asa, de flori de măr, sau de frunze de dud. În timp, dacă îţi alegi cu grijă destinaţiile darurilor tale, tot mai mulţi oameni vor intra în acest cerc al darurilor şi asta va avea un efect sinergic, vom recicla mai mult si vom polua mai puţin, vom avea nevoie de mai puţine posesiuni materiale, vom avea mai multă siguranţă, vom avea mai multă încredere unii în alţii, vom munci mai puţin, vom acorda mai mult timp ativităţilor care ne fac plăcere, vom avea mai mulţi prieteni, vom avea nevoie de mult mai puţine bunuri sau servicii de lux. Cu alte cuvinte, vom trăi mai bine. Ăsta ar putea fi un ţel. Ar putea fi o motivaţie suficientă pentru cei care înţeleg rostul ideii de a dărui ceva, din când în când, unor persoane atent alese, de a le dărui ceva ce au nevoie.
Fii un Moş Crăciun deştept şi alege tu cui să dăruieşti. Asta poate fi începutul unei lumi mai bune.