Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 mai 2013

7 Forumuri - Introducere

Majoritatea oamenilor se arată nemulţumiţi de sistemul social, economic şi mai ales politic din ziua de azi, chiar şi în ţările cu democraţii vechi, ca sa nu mai vorbesc de regimurile autoritare sau cele totalitare. Dar cei mai mulţi dintre aceşti oameni rămân la stadiul de nemulţumire resemnată, pentru că nu reuşesc să îşi imagineze un altfel de sistem în care ceea ce numim putere sa fie mult disipată în rândul tuturor oamenilor, iar nevoile oamenilor sunt satisfacute într-un mod mult mai echitabil. Iar dacă îşi imaginează, mulţi consideră asta o utopie.
Si totusi, lasand la o parte ideile preconcepute, tabuurile şi tot ceea ce ştim sau credem ca este adevărat şi să gândim puţin altfel, să lăsăm imaginaţia să o ia un pic razna, pe arătură, să cutreiere câmpiile şi dealurile neîngrădită şi nemărginită şi să vedem unde neduce. Oare cum ar arăta o lume în care ar fi aproape neinteresant sa posezi sau sa acumulezi bunuri, o lume în care fiecare om ar avea acces la acele resurse de care ar avea nevoie şi ar consuma doar ceea ce are nevoie, oferind ceea ce poate? Cum ar arăta oare o lume în care nu am avea nevoie de bani pentru a accesa resursele de care avem nevoie sau pentru a rasplati meritele cuiva? Cum ar arăta o lume fără politicieni, fără ţări, fără sisteme complicate de legi, fără aparate opresive de tip poliţie, armată, fără magistraţi şi tribunale? Oare s-ar putea organiza oamenii in asa fel încât să funcţioneze economia cadoului la nivel global, să se pastreze complexitatea relaţiilor economice de astăzi dar să funcţioneze mult mai eficient şi nedistructiv pentru mediul înconjurător? Eu cred ca da, iar modul de organizare imaginat de mine l-am numit: "7 forumuri"...

What!?! Ce sunt alea 7 forumuri?

Păi un forum, la origini (in Roma antică), era un loc de adunare al cetăţenilor, un loc în care oamenii schimbau produse, dar şi opinii, discutau probleme curente, discutau sau chiar faceau politica, socializau, etc. Era un loc în care se desfăşura practic viaţa cetăţii. Şi în mare parte la un astfel de forum (de fapt la 7) m-am gândit şi eu, dar fără a avea în vedere neapărat un spaţiu clar definit ci mai degrabă oamenii care interacţionează, dezbat, deliberează, cooperează, etc. Pe de alta parte cuvântul forum capătă şi un alt înţeles în acest context, capătă sensul de nivel sau palier de interes, pentru ca nu toate problemele şi relaţiile carte se crează între oameni au acelaşi nivel de interes. Spre exemplu rezolvarea enigmei: "cine va spăla vasele astăzi" este interesantă doar la nivelul unei familii în care se ridică această problemă, în timp ce problema încălzirii globale este de interes planetar. Astfel fiecare forum sau palier de interes ar avea în dezbatere, cu precădere, probleme specifice.

De ce 7? 
Atâtea mi-au ieşit la numărătoare. Uite, ca să fie mai clar, hai sa ne imaginăm împreună următorul scenariu:
Să ne imaginăm că un grup de oameni (să zicem că sunt 20 de adulţi şi 10 copii, ca să ne fie mai uşor la calcule) au ajuns la concluzia că se plac suficient de mult, se completeaza reciproc şi îşi oferă unul altuia siguranţa de care au nevoie şi din acest motiv au hotărât să îşi unească destinele şi să formeze o mare familie sau un clan. Ceea ce i-ar uni ar fi afinităţile, dar nu sunt excluse nici legăturile de sânge. Ei ar forma astfel Forumul 1, poate cel mai important forum.
Pare straniu, într-o lume în care familia este confundată cu cuplul + copii + cel mult 1 sau 2 bunici, să îţi imaginezi o familie formată din 20-30 de persoane care nu sunt neapărat rude de sânge. E un fel de "căsătorie în grup" şi ar putea şoca multă lume care se gândeşte că o căsătorie înseamnă musai şi favoruri sexuale. Dar, cum spuneam, hai să încercăm să trecem peste tabuuri şi idei preconcepute şi să gândim puţin mai destupat. La urma urmei homo sapiens şi predecesorii săi au trăit în astfel de familii extinse de câteva milioane de ani, familia asta restrânsă la cuplu este de dată foarte recentă.
Am folosit înadins cuvântul familie pentru că aş vrea să ne imaginăm că relaţiile dintre oamenii ce alcătuiesc acest grup sunt exact ca într-o familie. Relaţii bazate pe încredere reciprocă, pe iubire, empatie, compasiune, înţelegere, etc. Ar fi o familie foarte numeroasa, iar marele avantaj este chiar numarul mare de membrii ai familiei. Dintr-odată sunt mai mulţi oameni care pot gati sau care pot face curat sau care pot avea grijă de copii sau care pot produce surplus care să fie valorificat pentru a accesa cele necesare vieţii.
Să ne mai imaginăm că aceşti 30 de oameni locuiesc împreună în aceeaşi casă şi că astfel relizează o economie serioasă de resurse, de la materiale de construcţii, ustensile de bucatărie, aragaz, frigider, maşini de spălat, băi, încălzire, curent electric, etc.
Nu în ultimul rând ar mai fi de amintit şi motivaţia, încrederea în sine şi siguranţa oferite de acest grup mare. Într-o astfel de familie unită devine aproape inutilă posesia individuală de bunuri pentru că ai siguranţa zilei de mâine, ştii că de poţi baza pe alţi 29 de oameni pentru a supravieţui, 29 de oameni care te iubesc şi ar face totul pentru tine şi tu eşti gata să faci totul pentru ei. Nu vorbim aici de un grup eterogen de oameni care abia se cunosc, ci de oameni strâns uniţi de idei, principii, afinităţi, sentimente, nevoi, abilităţi, etc.
Să ne mai imaginăm că ei hotărăsc împreună cum se organizează şi cum îşi împart sarcinile, ei hotărăsc dacă au sau nu un lider, ei hotărăsc împreună cum se comportă  în relaţie cu oameni din afara familiei.
E perfect plauzibilă existenţa precum şi funcţionalitatea unei astfel de familii extinse pentru că, aşa cum spuneam, este o caracteristică umană aceea de a se aduna în grupuri mici (20-30 de persoane), oamenii făcând asta din moşi strămoşi.

Acuma hai să ne imaginăm că există, nu una ci 20 de astfel de familii care aleg să împartă acelaşi teritoriu şi să se ajute unele cu altele, să se completeze reciproc, formând astfel o comunitate proximă sau un sat. Acesta ar fi Forumul 2. Vorbim astfel de 600 de oameni care împart bune şi rele, care cooperează, care se ajută unii pe alţii, care produc fiecare bunri necesare vieţii şi le împart cu ceilalţi dupa nevoi. Ar fi destul de greu pentru 600 de oameni să comunice între ei în mod eficient, mai ales dacă vor să ia deciziile prin consens. Dar nici nu e nevoie ca toţi cei 600 de oameni să comunice. La urma urmei, relaţiile din comunitate se crează între familii. Reputaţia întregii familii e pusă în joc, de aceea apare astfel şi răspunderea solidară. Ai făcut o boacănă tu ca individ în relaţia cu oameni din afara familiei tale. Primii care te judecă sunt cei din familia ta, răspunzi în faţa lor pentru că reputaţia lor este afectată. Totodată nu eşti singur în relaţia cu ceilalţi, nu eşti singurul blamat şi nu eşti singurul care trebuie să îşi asume vina. Revenind, din moment ce relaţiile se crează între familii, atunci aceste familii îşi delelagă reprezentanţi care să negocieze în numele lor, reprezentanţi care răspund direct în faţa familiei. Reprezentanţii au rolul de a dezbate problemele comunităţii sau ale "satului" de a conveni regulile sau principiile după care se desfăşoară relaţiile (economice, sociale sau politice) intre membrii comunitatii.
Dacă în cazul familiei te bazai pe alţi 29 de oameni, aici te bazezi pe alţi 599. Sau fiecare familie se bazează pe alte 19. Din nou vorbim despre familii care aleg conştient cu cine se asociază şi de ce. Nu e ca şi cum te nimereşti lângă un vecin şi îl iei aşa cum e, bun sau rău. Astfel, dacă fiecare familie ar avea în administrare şi folosinţă individuală anumite bunuri mobile sau imobile, ar exista o mulţime de alte bunuri mobile şi imobile care ar fi în folosinţă comună. De aici apar o mulţime de alte avantaje. Spre exemplu un parc auto comun, ar deduce considerabil consumul de resurse pentru producerea de autovehicule. Un parc de biciclete ar fi la fel de plauzibil. Paduri si păşuni comune, asta se întâmplă şi acum, dar cuvântul comun capătă alt sens într-o astfel de comunitate.

Şi dacă familiile s-au unit pentru a forma comunităţi mici sau sate, de ce nu s-ar uni şi comunităţile mici pentru a forma comunităţi mai mari sau triburi? Să ne imaginăm că 20 de sate se unesc pentru a forma un trib. Un astfel de trib ar fi Forumul 3. La fel ca şi în cazul familiilor, satele deleagă reprezentanţi care să dezbată şi să convină asupra principiilor precum şi asupra rezolvării problemelor curente în cadrul tribului.
Şi aici ar exista bunuri comune şi bunuri aflate în folosinţa fiecarui sat în parte.Şi în acest caz, fiecare sat ar putea aduce aportul său la bunăstarea şi prosperitatea tribului.
Pentru că vorbim totuşi de 12.000 de oameni, răspândiţi probabil pe o arie geografică semnificativă, unele din problemele tribului ar fi realizarea de mici lucrari de infrastructură. Unele drumuri mai serioase. Poate ceva conducte de utilitati. Un astfel de trib ar putea chiar să administreze mini centrale de producere a energiei, ar putea avea în administrare mici făbricuţe, centre de sănătate, etc. Acestea pot fi în administrare comună sau pot fi asumate de un sat sau un grup de familii. Oamenii hotărăsc cum le e mai bine. Dar fiecare hotărâre se ia la nivelul potrivit. Dacă o centrală serveşte 400 de familii, atunci fiecare familie ar trebui să aibe un cuvânt de spus în privinţa organizării.
Cu o asemenea populaţie, un trib este aproape autosuficient. Evident că niciodată nu poti produce totul în ograda ta şi nici nu e indicat, mai ales dacă vecinul produce mult mai eficient. Dar un astfel de trib şi-ar putea acoperi prin eforturi proprii cca 80-90% din nevoile umane de bază (hrană, adăpost, apă, igienă, sănătate, etc.) ceea ce este esenţial.

Dar de ce să ne oprim la trib? Mereu rămân nevoi sau probleme care implică mult mai multă lume şi o arie geografică mult mai mare. 30 de triburi s-ar putea uni pentru a forma uniuni de triburi. Forumul 4. Vorbim deja despre 360.000 de oameni (cam cât un judeţ de pe la noi, sau cât un sector al Bucureştiului). Fiecare trib deleaga reprezentanti. Posibil ca de pe la acest nivel transferul de bunuri si servicii de la un trib la altul să implice şi ceva troc. Dar economia cadoului ar putea functiona chiar si in relaţiile dintre triburi. Vorbim totuşi de favoruri pe care 12000 de oameni le fac altor 12000 de oameni. Vorbim deja despre tone de produse care se transfera dintr-un loc in altul. Dar totul se reduce tot la reputatie ca si in cazul indivizilor, ca şi în cazul familiilor, ca şi în cazul satelor. Vrei să fii respectat de ceilalţi, vrei sa primeşti ajutor atunci când ai nevoie, atunci trebuie să îţi întăreşti reputaţia în rândul celorlalte triburi, să oferi la rândul tău ajutor.

Şi dacă uniunile de triburi se unesc la rândul lor, ce rezultă? Rezultă Forumul 5. Să îi spunem regiune (ar putea fi cam de mărimea unei ţări)? Când vorbim despre 10 milioane de oameni, ne asteptam ca relaţiile la acest nivel să fie tot mai protocolare şi mai reci. Nu mai vorbim despre familii sau sate in care cunoşti pe toată lumea, vorbim despre 900 de triburi, despre 18.000 de sate şi 360.000 de familii, fiecare cu ideile, viziunile şi interesele proprii. Armonizarea acestora devine mai dificilă, dar şi problemele sunt mai puţine la acest nivel. Dacă forumurile 1-4 funcţioneză cum trebuie, atunci la nivelul forumurilor 5, 6 şi 7 problemele dezbătute sunt mult mai generale sau de un interers foarte larg. In final oricum se reduce totul la reputatie.

Mai departe 30 de regiuni reunite formează o uniune regională sau Forumul 6, care serveşte practic peste 300 milioane de oameni şi se ocupă de probleme la nivel de continent sau subcontinent. Iar Forumul 7 este un forum global care serveşte întreaga populaţie a globului şi se ocupă de probleme globale şi de relaţii intercontinentale.

Partea frumoasă într-un astfel de sistem este aceea că într-o familie nu prea poţi să te fofilezi. Adică lumea te vede şi eşti dependent de ceilalţi pentru a-ţi satisface nevoile. Dacă vrei să obţii ceva trebuie să te zbaţi şi să fii pe placul celorlalţi din familie. Partea frumoasă este că ai întotdeauna suţinerea familiei şi este totul mult mai uşor aşa. Pe de altă parte fiecare familie are nevoie de alte familii, în primul rând are nevoie de familiile din aceeaşi comunitate (sat) 20 de familii sunt uşor de monitorizat. Fiecare din celelalte familii ştiu cam cu cât a contribuit familia ta la bunăstarea comunităţii, prin urmare, favorurile fiecarei familii depind de reputatia acesteia. Pe acelaşi pricipiu, fiecare sat are nevoie de alte sate din trib şi are nevoie sa îşi construiască o bună reputaţie, să fie recunoscut de celelalte sate ca fiind un sat de oameni gospodari, care oferă ajutor sau care contribuie cu ceva. Fiecare trib lucrează să îşi construiască o bună reputaţie în raport cu alte triburi s.a.m.d.
În final, dacă vrei banane dintr-un sătuc obscur di Madagascar, iar tu locuieşti în Falaştoaca, atunci trebuie ca familia ta să îţi recunoască şi să îşi asume această nevoie a ta. Dacă ai fost cuminte şi meriţi, familia trimite cererea mai departe comunităţii, nu doar pentru tine ci pentru întreaga familie. Mai departe, dacă familia este una cu o reputaţie bună, iar comunitatea recunoaşte nevoia de banane a familiei tale, va da probabil cererea mai departe tribului, tribul o da mai departe uniunii tribale, uniunea tribala regiunii, iar regiunea o da uniunii regionale... Sună complicat, nu? De fapt toată treaba se cam poate scurtcircuita la nivel de trib sau chiar la nivel de microcomunitate. Numai ca, pentru ca satul din Madagascar să onoreze comanda tribului sau satului tău, trebuie ca reputatia regiunii sau uniunii regionale din care faci parte să fie ok în relaţie cu regiunea sau uniunea regională din care face parte satul din Madagascar. Dacă tu faci parte dintr-o uniune regionala în care există triburi care fac comerţ cu sclavi din Madagascar, adio banane. Da, am exagerat un pic, pentru a vedea modul în care se pot regla comportamentele umane fără a apela la legi, norme sau constrângeri de orice fel. Interdependenţa dintre oameni crează responsabilitate, respect şi implicare, iar în acest sistem de organizare pe forumuri interdependenţa se manifestă chiar şi la nivel global, ajungi să îţi pese chiar şi de copiii din Madagascar dacă vrei neapărat banane.

Evident, ar mai fi multe de povestit aici. E posibil ca o astfel de introducere generală a conceptului să producă multă confuzie. Voi reveni în postările viitoare cu exemple sau modele teoretice de funcţionare a fiecărui forum în parte, precum şi cu alte idei legate de funţionarea acestui sistem. Până atunci vă aştept întrebările, provocările sau criticile la adresa acestui concept, pentru că acestea mă vor ajuta să completez golurile din expunerea mea de astăzi, pentru a face conceptul mai uşor de înţeles. De asemenea, orice idei de îmbunătăţire a acestui sistem sunt bine venite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu