Faceți căutări pe acest blog

Teme

Îmi trec prin cap o mulțime de teme despre care as putea vorbi aici pe blog. Dar la fel de fulgerător cum vin, la stadiul de idee, tot așa le și uit. Apoi iar mi le reamintesc, apoi iar le uit și tot asa. De cele mai multe ori am alte treburi decât să scriu pe blog și din păcate de multe ori neglijez aceasta activitate plăcuta și, îndrăznesc să spun, utilă pentru mulți dintre noi.
Ca atare m-am hotărât să fac o listă cu temele pe care intenționez să le abordez aici. Şi dacă tot fac o astfel de listă, de ce nu aș include și temele despre care am scris deja? Astfel ar fi mai ușor de găsit o temă anume.

Teme viitoare, ordinea în care sunt listate nu este neapărat şi ordinea în care vor fi abordate:

  • Despre risc - Surprinzător de mulți cititori au ajuns aici pe blog direct pe articolul "De ce nu investesc pe pieţele financiare?", unul dintre ei având probabil chiar intenția de a-și investi banii în ceva. Voi aborda problema riscului din mai multe perspective, mai ales ca riscul este cel mai adesea invocat de întreprinzători sau investitori pentru a revendica recompense financiare aferente.
  • Sfântu Gheorghe - Intenționez să vorbesc despre o vizită scurtă, de numai 3 ore, dar prolifică în micul oraș din Ardeal. Despre câteva observații, idei și învățăminte prilejuite de această vizită.
  • Despre blender - Da, intenționez să vorbesc despre acel dispozitiv din bucătărie şi despre alte asemenea ustensile, dar din alta perspectiva. Cam câte ore pe lună folosim unele dispozitive? Cât loc ocupa ele? Câte resurse și cât timp se consumă pentru producerea lor?Oare cum ar fi dacă am putea share-ui blender-ul sau aragazul, sau oala de presiune și alte chestii din bucătărie. 
  • Bucuria de a dărui - Este o realitate. Oricare din noi am trăit-o sau putem sa o trăim. Ce ar fi să o trăim mai des? Cât de des putem să o trăim sau cum putem să o trăim fără să devină rutină și implicit să rămână o bucurie?
  • Despre manipulare - E o tema ampla şi e foarte posibil să o împart în mai multe teme sau să revin de mai multe ori asupra ei.
  • Despre război - Şi aici sunt multe de spus. Eu aş vrea să abordez în special implicaţiile economice ale războiului asupra omului obişnuit.
  • Despre bani - O temă foarte sensibilă, care sunt convins că va atrage mulţi cititori. Ce sunt banii? De ce îi folosim? Cum funcţionează? Cum ar putea funcţiona un sistem economic fără bani? Sunt câteva din întrebările la care voi încerca să răspund. La fel ca şi la manipulare, s-ar putea să revin de mai multe ori asupra temei.
  • Aurul nebunilor - Multă lume vrea să investească în aur. Inclusiv printre cei care spun că actualul sistem economic e în mare rahat sunt oameni care consideră investiţia în aur ceva sigur. Eu nu sunt de acord cu asta şi voi explica de ce.
  • Mirajul orașului - În ultimele 2 sau chiar 3 milenii, există o migrație clară de la țară spre oraș, de lângă natură spre așa numita civilizație. De ce e un miraj? Din acelaşi motiv pentru care banii sau aurul sunt o iluzie. Voi explica mai în detaliu când voi publica articolul.
  • Despre şantaj - Face parte din aceeaşi serie cu Despre hoţie, Despre manipulare, Despre război şi alte asemenea temeri şi comportamente care au condus în opinia mea evoluţia sistemului economic actual. Spre exemplu, ce altceva este un act de vânzare cumpărare decât o formă de şantaj?
  • Despre nevoi - Nevoile umane sunt elementul central al oricărui sistem economic, teoretic ar trebui să fie raţiunea de a exista a economiei. Dar de multe ori nevoile reale sunt surclasate în priorităţi de către preudo-nevoi, aşa cum se întâmplă spre exemplu în sistemul economic actual. Mi-am propus ca într-o postare viitoare sau chiar în mai multe postări să încerc să definesc câteva criterii de identificare sau deosebire a nevoilor de pseudo-nevoi.
  • Despre drepturi de autor - Eu unul sunt împotriva conceptului de proprietate în general şi împotriva conceptului de proprietate intelectuală în special. Voi explica de ce. Voi mai explica de ce consider că ar fi normal ca informaţia să circule liber.
  • Despre proprietate - Gab a scris într-un comentariu la articolul Despre hoţie un citat din Proudhon: "Property is theft", "proprietatea este hoţie". Îi dau dreptate şi vom intra în detalii.
  • Cooperare versus competiţie - Sunt două atitudini antagonice, ambele prezente în ADN-ul uman. În ce măsură poate fi favorizată una faţă de cealaltă şi care ar fi de dorit?

Teme deja abordate:
  • Ce înseamnă Shareconomy? - Am încercat să explic pe scurt ideea acestui blog şi a unui sistem economic alternativ. Probabil voi mai reveni asupra temei.
  • De ce să împarţi? - Câteva motivaţii pentru adoptarea unui alt comportament faţă de semenii noştrii.
  • De ce nu investesc pe pieţele financiare? - Explică atitudinea mea faţă de sistemul financiar-bancar, pieţele financiare, etc.
  • Despre Hoţie - Statul ne jefuieste. Hotia exista pentru ca hotii au ce fura. E posibil sa avem partea noastra de vina pentru faptele de hotie ale altuia. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu